top of page

Altijd Topkwaliteit !

Of het nu over wijn gaat van 5 €, of een fles van 50 €, wij maken ons sterk altijd de absolute top na te streven. Topkwaliteit is onze troef.
 

Een commercieel praatje?

Nee, topkwaliteit is wat wij echt nastreven. We gebruiken hiervoor een wetenschappelijke achtergrond.  In Oenologische stations start onze zoektocht naar de wijnboer die onze taal spreekt.


Om te begrijpen hoe kwaliteit zich onderscheidt moeten we de juiste sleutel opzoeken en voor wijn is die sleutel “de rijpheid van de PIT”.  In de pit ligt de basis van fijne zuren en aroma, maar diezelfde pit is ook verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de gistcellen in de pel van de druif.  Kunnen we die gistcel gebruiken dan hebben we alles in handen om grote kwaliteit te leveren.  Helaas slaan meer dan 90% van de wijnproducenten deze gouden regel in de wind en vergrijpen zich aan snelle trukjes waardoor de onwetende consument om de tuin wordt geleid.  Het meest voorkomende tovermiddel is het gebruik van gecultiveerde gisten en enzymen om “een lekkere wijn” te maken.  Dit laat de wijnboer toe op zijn twee oren te slapen en zeker te zijn van het gewenste resultaat. 

 

Maar wat is “lekker”, dat hoort een wijn toch altijd te zijn?

De ideale wijn heeft een perfecte balans in een zuur-zoete smaak en wordt ondersteund door discrete fijne zuren waar alcohol haast niet waarneembaar is.

Voegen we aan het geperste druivensap gecultiveerde gistcellen toe, dan zijn we meestal ook verplicht meer sulfiet te gebruiken waardoor de kans zeer groot wordt geen evenwichtige wijn tot stand te brengen.  Dit proef je meestal door branderig alcohol en een smaakvolume met een gebrekkig evenwicht tussen zuur en zoet. 

 

Hoe vinden wij dan onze wijnen?

Onze zoektocht naar topkwaliteit start altijd in labo’s oenologie waar we eerst op papier de technische kant van een wijn gaan inkijken.  Dit noteren we en stappen vervolgens naar de producent in kwestie om  dit aan de realiteit te toetsen.  Die kostbare informatie, gebaseerd op de rijpheid van de pit, vinden we niet op beurzen waar “lekker” een aantrekkelijk prijskaartje heeft en de technische achtergrond van een wijn meestal nooit meteen kan getoond worden.

Onze bevriende medestudenten in de oenologie, werken jaar in, jaar uit met de wijnboer samen aan een passioneel product waar de cultuur in “een lekkere wijn” gebaseerd is op respect voor de natuur.  Een natuur dat op zijn beurt heel graag de grootste kwaliteit aanbiedt.

bottom of page